ماده شگفت انگیز و فاسد نشدنی
دلایل مهم فاسد نشدن عسل طبیعی
عسل به عنوان یک ماده شگفت انگیز در کنار طعم فوق العاده اش، تنها غذایی است که هیچ وقت فاسد نشده و طعم اولیه خود را از دست نمیدهد.
عسل دارای خواص باور نکردنی زیادی است. این ماده شگفت انگیز مدتهاست که به خاطر خواص فراوان آن در تحقیقات پزشکی بهخصوص به عنوان یک ماده درمانی برای زخم های باز مورد توجه قرار دارد. طبق گزارشهای موجود، مردم بابل در زمانهای قدیم اجساد خود را در عسل دفن میکردند. مانند الکساندر بزرگ که در تابوت پر از عسل مومیایی شده بود.
قدیمی ترین عسل به زمانهای خیلی قدیم یعنی حدود ۵۰۰۰ سال پیش که در گرجستان کشف شد؛ بر میگردد. حال اگر شما جای افراد ۵۰۰۰ سال پیش بودید حاضر می شدید عسل را بخورید؟

ترکیب شیمیایی عسل
آمنه هریس، مدیر اجرایی مرکز عسل و گرده افشانی در موسسه رابرت مونداوی (Robert Mondavi) در دانشگاه کالیفرنیا می گوید: «عسل در حالت طبیعی خودش، دارای مقدار کمی رطوبت است. تعداد کمی از میکروب ها یا میکرو ارگانیسم ها می توانند در چنین محیط بدون رطوبت، زنده بمانند و لاجرم میمیرند یا به عبارت دیگر در آن محیط خفه میشوند.» واقعیت این است که موجودات زنده نمیتوانند مدت زیادی را در عسل زنده بمانند و شانس اینکه بخواهند عسل را فاسد کنند، نخواهند داشت. چیز دیگری که عسل را از سایر مواد قندی جدا میکند اسیدیته آن است. Ph عسل بین ۳ تا 5/4 است یا اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم بین 26/3 تا 48/4 است. این میزان اسیدیته میتواند هر موجودی را که بخواهد عسل را خانه خود کند، نابود میکند.

دلیل اصلی فاسد نشدن عسل
زنبورها به صورت دسته جمعی و با تکان دادن بالههای خود مقدار رطوبت کمی که در عسل وجود دارد را خشک میکنند. و شهد عسل را با استفاده از اجزای بدنشان داخل شانه عسل قرار میدهند. این موضوع شاید کمی عجیب باشد ولی ترکیبات شیمیایی موجود در داخل شکم زنبور باعث ماندگاری طولانی مدت عسل میشود. شکم زنبورها حاوی آنزیم اکسیداسیون گلوکز میباشد که هنگام استخراج شهد عسل به آن اضافه می شود. مخلوط این آنزیم و شهد عسل باعث ایجاد اسید گلونیک و پرواکسید هیدروژن میشود. پرواکسید هیدروژن مانند سد دفاعی محکمی در برابر هر میکروبی که بخواهد در داخل عسل رشد کند قرار می گیرد و مانع از رشد آن میشود.
بالاخره عسل فاسد میشود یا خیر؟ جواب این سوال روشن است. اگر عسل طبیعی، به نحوی نگهداری شود که رطوبتی به آن نرسد و یا با ماده دیگری ترکیب نشده باشد؛ برای سالهای طولانی قابل نگهداری بوده و بهخودیخود فاسد نمیشود.
بهترین محل برای نگهداری عسل
این موضوع خیلی مهم است. حقیقت این است که عسل در ابتدا مقدار کمی آب در خود دارد که این امر کاملا طبیعی است. همانطور که گفته شد این رطوبت کم بهراحتی توسط خود زنبور عسل گرفته و دفع میشود و اگر این کار صورت نگیرد باعث فاسد شدن عسل میشود.
بنابر این تنها راهی که می توان از فاسد شدن احتمالی عسل جلوگیری کرد این است که حتما عسل را در یک جای کاملاً خشک نگهداریم تا مانع از رطوبت گیری و فاسد شدن آن شویم.

مراقب نوزادان خود باشیم
در اینکه عسل فاسد شدنی نیست هیچ شکی نداریم. اما به هر حال عسل حاوی اسپورهای کلستریدیوم بوتولینوم است. بوتولینوم برای بزرگسالان و کودکان بالای 2 سال هیچ ضرری ندارد ولی برای نوزادان کمتر از 2 سال مضر است. چرا که دستگاه گوارش آنها تا این حد رشد نکرده است که بتواند آن را تحمل نماید.